Szabó Lajos
Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni azon az előadáson, melyet a Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár rendezett Siófoki portrék címmel

Az előadássorozat utolsó rendezvényén, mely a vitorlázók érdeklődésére is méltán tartott számot, dr. Horváth Ákos, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője tartott egy nagyon érdekes tájékoztatót. A téma a „Balaton időjárása a globális légköri cirkulációk jegyében” címet viselte.

A hallgatóság soraiban a vitorlázók is szép számmal képviseltették magukat, de más hajózással és a Balatonnal kapcsolatban álló szakember is helyet foglalt a nézőtéren. Érdekes volt arról hallani, hogy az északi-sarki jégsapka majdnem felének eltűnése milyen hatással van az időjárásra helyi szinten is. Aki eddig nem ismerte a meteorológusok munkáját, csak a „végeredményt” látta a tv-ben, vagy interneten egy kis bepillantást nyert az időjósok munkájába. A meteorológiai előrejelzéseket nagyon sokan kritizálják, hogy már megint nem találták el. Az előadás során viszont kiderült az is, hogy egy kis területen belül is hányféle időjárás lehet egyidejűleg. Ez alapján érthető, hogy a vitorlázók sokszor miért is tartják indokolatlannak az elrendelt viharjelzéseket, ha erről a sokszínűségről nem tudnak.

Remélhetőleg ez az összejövetel arra is rávilágított, hogy a szakemberek igenis jó munkát végeznek, nem a levelibéka viselkedése alapján döntenek, hanem nagyon sok mérés és számítás után adják ki az időjárási prognózist.

Köszönjük az előadónak a színvonalas előadást és a rendezőnek, hogy ezt a sorozatot létrehozta.

Forrás: yacht-sail.hu
2013.02.28