Média

Hírek

Egyesületünk is részt vett a Magyar Vitorlás Szövetség által megrendezett Vitorlás Oktatók Szakmai Konferenciáján.

http://hunsail.hu/hu/hirek/oktatas/egyedulallo-mvsz-szakmai-konferencia-tihanyban

Forrás: hunsail.hu
2014.06.05 – 06

***

Gyereknap volt az iskolában

 

gyereknap 2014_s2014 május 23.-án a siófoki nagy-strandon tartotta gyermeknapi rendezvényét a Széchenyi István Általános Iskola. Az iskolai programok mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársa és a Patriot S.E. oktatója tartott előadást a tanulóknak a vízi sporteszközök, kajakok, kenuk, vitorlások, szabályos használatáról, a viharjelzésről, és a 1817-es vízi segélykérő telefonszám használatáról. Nem csak a diákok, hanem a tanárok is új információkhoz jutottak a bemutató során.
Forrás: yacht-sail.hu
2014.05.23

***

Sárkányhajók Siófokon

DSCF0985

A Patriot S.E. 2013 augusztus 19-én nagysikerű sárkányhajó bemutatót tartott a Siófokon.  A bemutatóra a Bor és kenyér Ünnepe rendezvénysorozat keretében került sor. A várható vihar miatt, biztonsági okokból a Balaton helyett a tartalék helyszínen, a Sió-csatornán tekinthették meg és próbálhatták ki az érdeklődők ezt, a Kínából származó sportágat. Az időjárás megkegyelmezett és hajósok ragyogó napsütésben szállhattak vízre. A partról több százan nézték azt, a mintegy száz bátor próbálkozót, akik a dob ütemére eveztek a csatornán. Az evezősök között az alig pár évestől a hetven éven felüliekig minden korosztály képviseltette magát. Reméljük a közeljövőben gyakrabban tűnnek fel Siófokon ezek a sárkányfejjel és sárkányfarokkal dobszóra úszó hajók.2013-08-20

Forrás: yacht-sail.hu

***

A Balaton időjárása – Előadás Siófokon

Szabó Lajos
Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni azon az előadáson, melyet a Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár rendezett Siófoki portrék címmel

Az előadássorozat utolsó rendezvényén, mely a vitorlázók érdeklődésére is méltán tartott számot, dr. Horváth Ákos, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium vezetője tartott egy nagyon érdekes tájékoztatót. A téma a „Balaton időjárása a globális légköri cirkulációk jegyében” címet viselte.

A hallgatóság soraiban a vitorlázók is szép számmal képviseltették magukat, de más hajózással és a Balatonnal kapcsolatban álló szakember is helyet foglalt a nézőtéren. Érdekes volt arról hallani, hogy az északi-sarki jégsapka majdnem felének eltűnése milyen hatással van az időjárásra helyi szinten is. Aki eddig nem ismerte a meteorológusok munkáját, csak a „végeredményt” látta a tv-ben, vagy interneten egy kis bepillantást nyert az időjósok munkájába. A meteorológiai előrejelzéseket nagyon sokan kritizálják, hogy már megint nem találták el. Az előadás során viszont kiderült az is, hogy egy kis területen belül is hányféle időjárás lehet egyidejűleg. Ez alapján érthető, hogy a vitorlázók sokszor miért is tartják indokolatlannak az elrendelt viharjelzéseket, ha erről a sokszínűségről nem tudnak.

Remélhetőleg ez az összejövetel arra is rávilágított, hogy a szakemberek igenis jó munkát végeznek, nem a levelibéka viselkedése alapján döntenek, hanem nagyon sok mérés és számítás után adják ki az időjárási prognózist.

Köszönjük az előadónak a színvonalas előadást és a rendezőnek, hogy ezt a sorozatot létrehozta.

Forrás: yacht-sail.hu
2013.02.28

 ***

Katonás fegyelem és izgalmas tananyag – megmutatjuk a balatoni vitorlás tábort

 

Vízirendőr tanítja a vitorlázás és víziközlekedés szabályaira a fiatalokat a Balatonon.

A Balaton déli partján Siófokon, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársának Károlyi János rendőr főtörzszászlósnak a munkájához közeli hobbija van. Szereti a tavat és szeret a vízen lenni is.

A rendőr Siófokon a Patriot SE szervezésében évről-évre megrendezett vitorlás táborban tanítja segítőivel a vitorlázás szépségeire és a vízirendészeti szabályokra a fiatalokat.

Az idén június közepétől, augusztus végéig, Amerikából, Ausztriából, Írországból, Németországból és természetesen Magyarországról érkezett közel száz iskolás korú gyerek ismerkedhet meg, öt turnusban a vitorlázás, valamint a Balaton szépségeivel és veszélyeivel.

A szervezők elmondása szerint a szülők szívesen engedik ide a fiatalokat akár távoli országokból is, hiszen a tábor jó hírét garantálja, hogy a tanító egy vízirendőr aki „katonás fegyelmet” tart és vigyáz rájuk.

 ***

Kajakos csatornatúra: vízi sportéletet a Sióra!

179539_kenu_11Ha eddig nem is volt számottevő vízi élet a Sión (a horgászok örömére), a jövőben ettől még lehet. Ez a célja a siófoki Patriot SE-nek, s hogy megismertesse a Balatonnál élőket, főleg a fiatalokat a vízi környezettel, a vízi sporttal, sőt, az esetlegesen előforduló veszélyes helyzetek kezelésével.

Mi több – tesszük hozzá – miért ne lehetne iskolai tananyag a Balaton-parton az úszásoktatás mellett a vízen sportolás? Több napos balatoni, Sió-csatornás túrák is az egyesület terveiben szerepelnek – hányan ismerik a Siót a zsiliptől a torkolatig, tehetnénk fel a kérdést, ha nem tudnánk a közelítő választ…

A kajak-kenu szakosztály szombati bemutatkozását pénteken a megnyitóval egybekötött beiratkozás követi a Sió-parti kerékpárút-menti kiliti sólyatéren, hogy a jövőben ne legyen kuriózum egy kenus a Sión. A horgászok is nyilván megszokják majd.

 ***

Itt a vitorlás szezon, újra indul a balatoni nyár

th_dscf4042Idén nyáron második alkalommal rendezi meg a siófoki Patriot Sport Egyesület vitorlás táborait a Balatonon a siófoki és környékbeli gyermekek számára.

A tábor célja, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek a sporthoz, megismerhessék a Balatont, a vizek sajátosságát és a vitorlázás nyújtotta élményeket. A tábor során próbálják a környezetvédelem fontosságára felhívni a fiatalok figyelmét. Mindemellett akinek megtetszik ez a sport és szeretné rendszeresen űzni, tanulni a szervezők és oktatók segítik ebben is.

Az egyesület mindent maga csinál, saját eszközökkel dolgozik és önerőből.

Mivel itt nem a versenyzés a fő cél, hanem a szabadidős tevékenység, így nem támogatják őket szponzorok anyagilag, bár vannak önkéntes segítőik, akiktől nagyon sok segítséget kapnak.

A tábor során, különböző programokon vehetnek részt az érdeklődők. Az előadók mindennap elméleti oktatást tartanak, ami után a gyerekek vitorláznak ,  A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság munkatársa,  a Balaton veszélyeiről tart előadást, melynek folyamán felhívják a fiatalok figyelmét a különböző szabályokra, amiket be kell betartani. Az elmúlt évben, egy ilyen alkalommal mentettek ki két strandoló gyereket a vízből. Mindemellett lehetőség van a játékra, a szórakozásra, sőt még sétahajózni, vadasparkba, is elviszik a gyermekeket, ha az időjárás nem alkalmas a vitorlázásra. A résztvevőknek igény szerint szállást biztosítanak az üdülőben.

Az egyesület célja egyébként, hogy a gyerekek ne csak a nyári szünetben ismerhessék meg a vitorlázást, hanem egész évben foglalkozzanak az ismeretek elsajátításával.

Ezek a közös élmények nagyon fontosak egy fiatal életében, amik kihathatnak azok későbbi testi, lelki és szellemi fejlődésére is.

  ***

Szeptemberig vitorlázni is tanulhatnak

th_dscf4025A nyár hátralévő része állatkerti és vitorláskalandokat tartogathat még a gyerekeknek, ha a szülők is úgy akarják. A vállalkozó kedvűek biztonságos körülmények között ismerkedhetnek meg közelebbről az állat- és növényvilággal, valamint a vízi közlekedés szabályaival és veszélyeivel.

 ***

Comments are closed.